Een dagje uit

We trekken er een dagje op uit. Er is voor elk wat wils.

De grotten van Han

De grotten en het wildpark van Han-sur-Lesse (46 km)

In het dorpje Han-sur-Lesse schuilt één van de bekendste grot, gekend als 'De Grotten van Han' De grot is uitzonderlijk vanwege de schoonheid van haar kalkafzettingen en haar immense zalen, die het werk zijn van de Lesse, de rivier die helemaal door de kalkrots stroomt. De grot verdient terecht de drie sterren die de groene Michelingids haar toekent. Voor het bezoek aan de Grot neemt u een honderd jaar oude tram die een parcours volgt van bijna 4 km tot aan de ingang van de Grot.

Ontdek het mysterieuze netwerk dat nog steeds niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Hoor het gewelf vibreren tijdens het klank- en lichtspel en bewonder de weerkaatsing van de weelderige draperieën in een magische spiegel: het water van de Lesse. En op de grote loopbrug, enkele meters boven de rivier, wordt u verrast door de echo van het kanonschot dat wordt afgevuurd aan de uitgang van de Grot.

De grotten van Han

Op het massief boven de Grot en in de oude, droge vallei van de Lesse, ligt in een ongerepte natuur het wildpark van 250 hectare.

Te voet of met de safaricar zien we de dieren uit onze streken die er leven in hun natuurlijke omgeving: wolven, lynxen, herten en beren, of bedreigde soorten zoals de Europese bizon en het Przewalski-paard.

En er is nog meer te beleven...

Het Domein van de Grotten van Han heeft ook een interactieve tentoonstelling die u de prehistorie van de Grot van Han laat herbeleven en u de archeologische opgravingen toont die er verricht werden. Het museum Han van Weleer neemt u mee naar het landelijke dagelijkse leven van de inwoners van Han 100 jaar terug. En dan zijn er ook nog het speelplein, de restaurants en de winkel om uw leuke dag op het Domein van de Grotten van Han nog aangenamer te maken.

Euro Space Center

Het Euro Space Center in Transinne (57 km)

Het Euro Space Center werd gebouwd naar het model van de US Space Camp te Huntsville, Alabama, Verenigde Staten en werkt met dezelfde geavanceerde apparatuur en software als de echte astronautenopleiding in het Marshall Space Flight Center, dat eveneens in Huntsville gelegen is.

Wordt ruimtepassagier ..."A space odyssey". We maken een fantastische odyssee en vertrekken van de Big Bang, het ontstaan van het heelal, en komen aan bij de meest futuristische projecten van de ruimteverkenning die mens heeft gebouwd.

Binnen geniet u van een multimediaspektakelparcours en tijdelijke tentoonstellingen, de Amerikaanse Space shuttle op ware grootte. U klimt aan boord van het Amerikaanse ruimteveer (op ware grootte) en ontdekt de complexiteit van de cockpit en de grootte van de laadruimte. Aan het einde van de reis vliegt u naar het Internationale Ruimtestation, geniet u van de verbluffende Space show of dynamische cinema en beleeft u een dolle rit op een asteroïde. Indrukwekkend !

... en buiten is er een activiteitenparcours met een labyrint dat ons melkwegstelsel weergeeft, een reuze zonnestelsel en een ruimtewandeling van 6 km... en met leuke quizzen en spelletjes

Boekendorp Redu

Redu, het boekendorp (60 km)

Alles is begonnen met Pasen 1984...De 400 inwoners van Redu keken met verbazing toe hoe hun dorp werd volgestouwd met boeken. Men vond ze overal: in verlaten schuren, in lege stallen en in kraampjes die voor de gelegenheid op iedere straathoek waren opgesteld.

De eerste boekenmarkt die ooit in de Ardennen werd georganiseerd kon van start gaan... en zo werd het boekendorp Redu geboren. Met de jaren groeide het aantal boekenwinkels zienderogen.

Vandaag vind je in Redu meer dan 30 handelszaken waarvan 17 boekenwinkels. Let op: slechts enkele zaken zijn open op de weekdagen.Een bezoek plan je dus best in het weekend!

Als je van boeken houdt kom je hier zeker aan je trekken: de verschillende boekenwinkels bieden je samen honderden meters rekken aan. Je vindt er dan ook een overvloed aan boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Elke winkel heeft een eigen specialiteit: geschiedenis, literatuur, wetenschappen, toerisme, kunst, strips ... Er is ook een boekbinderij en een atelier waar papier gemaakt wordt.

Saint Hubert

Fourneau Saint-Michel (50 km)

Het domein Fourneau Saint-Michel
is wat verder weg maar een bezoek meer dan waard. Het groepeert de drie provinciale musea van Luxemburg:

Le Musée du Fer et de la Métallurgie ancienne

het Museum van het IJzer en van de Oude Metaalnijverheid

Le Musée de la Vie rurale en Wallonie

het Museum van het Landelijke Leven in Wallonië

le Musée de l’histoire de la forêt d’Ardenne

het Museum van de Geschiedenis van het Ardense Bos

Een beetje verderop heeft het Museum van het Landelijke leven een reeks typisch Waalse gehuchtjes herbouwd, met ambachtelijke ateliers, kamers, keukens met houtvuren… Zo ontdekken we het architecturale erfgoed van Wallonië uit de 19de begin 20ste eeuw. Landelijke woningen, boerderijen, kapel, school, ateliers en hangars werden hier op traditionele wijze heropgebouwd en bewaard voor het nageslacht. En dat allemaal te midden van de uitgestrekte bossen!

bezoek clervaux

Fototentoonstelling in het kasteel van Clervaux (53 km)

'The Family of man' is de grootste fotografietentoonstelling aller tijden en werd gecreëerd door Edward Steichen (Amerikaanse fotograaf en curator van Luxemburgse oorsprong) en werd in 1955 ingehuldigd in het "Museum of Modern Art" in New York.

Deze grote tentoonstelling wil, door het gebruik van de universele taal van de fotografie, het wederzijdse begrip tussen de burgers bevorderen. Uit 4 miljoen inschrijvingen selecteerde Steichen 503 foto's van 273 kunstenaars en amateurfotografen uit 68 landen.

Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Dorothea Lange, Robert Doisneau, August Sander, ... zij maken deel uit van 'The Family of man'.

De tentoonstelling is opgevat rond 37 thema's, zoals liefde, geloof, geboorte, arbeid, gezin, oorlog & vrede, die worden voorgesteld in een zeer indrukwekkende compositieomgeving. De tentoonstelling was een enorm succes en heeft in de jaren 1950 en 1960 de wereld rond gereisd.

In 2003 werd The Family of Man op de 'Memory of the world' van UNESCO geplaatst. Een 'must see' voor (amateur)fotografen! en zeker te combineren met andere activiteiten in en rond Clervaux.

bezoek luik

Luik (60 km)

Luik, de vurige stede is een leuke wandelstad. Een stad vol kronkelstraatjes, steegjes en oude gebouwen. Wie fit is kan de 373 treden van de Bueren trap beklimmen met een mooi uitzicht als beloning!

Geschiedenis is nooit ver weg.

Een bezoek aan de Sint-Paulus kathedraal loont zeker de moeite. Ze herbergt ook een bijzondere schatkamer met beroemde relieken van de Heilige Lambertus en Karel de Stoute.

Op de Place Saint Lambert met het bisschoppelijk paleis is er eveneens een Archeforum met belangrijke archeologische vondsten.Place du Marché is omringd met statige barokke huizen uit de 16de eeuw. En tenslotte mogen we de vele musea en tentoonstellingen niet vergeten.

Luik kan ook geproefd worden! Aan Rue Saint-Gillis is café "Le Vaudrée II" dé biertempel met o.a. meloenbier op de kaart. Proef onderweg ook eens de typisch Luikse wafel!

Wil je het bruisende Luik beleven, dan moet je een bezoek brengen aan de zondagsmarkt La Battet, elke zondag van 8:00 tot ongeveer 14:00 aan de kades van de Maas. Het is een indrukwekkende en gezellige markt met zo’n 500 kraampjes. Natuurlijk ontbreken ook hier de gezellige terrasjes niet.