Uitstappen dichtbij

In de nabije omgeving van onze vakantiewoning valt er heel wat te zien en te doen. 'Uitstappen dichtbij' zijn onze suggesties voor een activiteit van enkele uurtjes tot een halve dag. Ze zijn dan ook goed te combineren met een andere activiteit en er zo eventueel een hele daguitstap van te maken.

We kunnen een natuurwandeling met gids sterk aanbevelen. Je ontdekt onder begeleiding de fauna en flora die je zelf nooit zou vinden! Goede wandelschoenen zijn een must en voor sommige excursies zijn zelfs laarzen noodzakelijk omdat we soms moerasgebieden of ondergelopen wandelwegen moeten doorkruisen. Een groep is maximum ongeveer 15 personen en het is volgens ons een ideale activiteit wanneer je met vrienden of familie in Villa Katara verblijft. De gids kan ook naar de vakantiewoning komen en dan samen met de groep op excursie vertrekken. Enkele mogelijkheden, vlakbij onze vakantiewoning:

natuur met gids

Beverexcursie (heel het jaar, overdag)
Samen met de familie hebben we een beverexcursie gemaakt in Manhay. Slechts 6km van onze vakantiewoning ontdekten we er de hoogste beverdam van België! We leerden er over het leefgebied van de bever, de burchten, kanalen, knaagsporen, ...en de bijhorende natuur. We hadden geen idee dat dit zomaar vlakbij te vinden zou zijn. Terug in de villa toonde onze gids een beverfilm met een leuke quiz als afsluiter. De kleinkinderen gaven maar al te graag de antwoorden op de vragen van de gids. Dit was hét evenement van dat weekend! LAARZEN MEEBRENGEN!


Dassenexcursie (van april tot begin september)
Een wandeling naar een dassenburcht, van waaruit dassen zich regelmatig dichtbij laten observeren. Er is geen garantie op waarnemingen, maar de kans is hier redelijk groot want dassen laten zich regelmatig zien. Je dient er wel enkele uren stilzitten en geduld voor over te hebben.

natuur met gids


Hertenexcursie (heel het jaar door, hertenbronstexcursies in de herfst)
Afhankelijk van het seizoen, kan dit een ochtend of avondwandeling zijn door een hertenrijk gebied, waar herten met een beetje geluk goed zijn waar te nemen of observatie vanuit een toren, kijkhut of kijkwand. Ook excursies tijdens de hertenburl of het hertenbronstseizoen zijn mogelijk, waarbij we gaan luisteren naar burlende herten en deze ook gaan trachten te observeren. Je kan ze dan zelfs horen vanuit onze vakantiewoning!


Natuurexcursie (heel het jaar)
Met een algemene natuurexcursie hebben we aandacht voor bosbouw en bosbeheer, natuur, fauna en flora. Interessant is bijvoorbeeld een excursie door 1 van de prachtige life-projecten van de Natura2000 gebieden van het Plateau Des Tailles. Dit is het tweede grootste veengebied van België na de Hoge Venen en ligt vlakbij onze straat!.

de grotten van hotton

De grotten van Hotton (18km)

Volgens ons één van de mooiste grotten in de Ardennen. Minder druk dan de grotten van Han, maar wel twee sterren in de Michelingids. De grotten van Hotton worden volledig beschermd en zijn uitgeroepen tot natuurlijk erfgoed van Wallonië.

Tegenwoordig zijn er zo'n zes kilometer tunnels bekend tot een diepte van ongeveer 70 meter onder het plateau. In het laagste deel stroomt de ondergrondse rivier permanent.

In de grot zijn er verschillende ruimtes met als grootste de grote galerij met maximaal 35 meter hoog, 10 meter breed en 200 meter lang.


de grotten van remouchamps

De grotten van Remouchaps (30km)

De grotten van Remouchaps werden reeds 8000 jaar geleden bewoond door Paleolithische jagers. Via een schilderachtig, kleurrijk decor wandelen we 1,2 km door meerdere zalen.

Aangekomen op het laagste niveau van de grot gaan we ze verlaten na een spannende boottocht op de langste ondergrondse rivier ter wereld.

Tip: het bezoek aan de grotten kan gecombineerd worden met een wandeling langs de 'Ninglinspo'. Het is een zijriviertje van de Amblève dat loopt in een prachtig ruwe vallei met een uitzonderlijke natuur waar je ook kan genieten van prachtige uitzichten. Gewoon één van de mooiste pareltjes in de Ardennen!

In de Ardennen bevinden zich een aantal wildparken. Dit zijn uitstapjes die alleszins ook bij de kinderen in de smaak zullen vallen.

wildpark in La Roche

Le parc à gibier in La Roche (15km)

In het wildpark van La Roche, dat zich uitstrekt over 10 ha, kunt u de bewoners van onze bossen en hun soortgenoten op de boerderij bewonderen.

Langs het wandelpad van 1,2 km komt u wellicht een roedel damherten, herten, moeflons, oerossen, een groep wilde zwijnen en everzwijnen, wolven, lynxen, vossen, wasberen, fazanten en oehoe's tegen in een omgeving die heel dicht bij hun natuurlijke leefomgeving staat.

Het wildpark kan natuurlijk gecombineerd worden het toeristisch treintje en een bezoek aan het middeleeuws kasteel van La Roche.


le monde sauvage

Le Monde Sauvage in Aywaille (30km)

Met een treintje of met uw voertuig ontdekt u de Afrikaanse fauna in een natuurlijke omgeving die is opgezet om de dieren in halve vrijheid te laten leven. We zien er onder andere giraffen, olifanten, dromedarissen, kamelen, struisvogels, nijlpaarden en neushoorns.

Er is ook een wandelsafari, waar men in een prachtig decor leeuwen, tijgers, jaguars, chimpansees, kangoeroes, poolberen, zeeleeuwen, bisons en apen kan gadeslaan. In een typische sfeer met Indiaanse tipi’s ontdekt u poolwolven, elanden, bizons, wasberen en prairiehonden. En dan is er nog de speeltuin.
Voor de kinderen is Le Monde Sauvage gegarandeerd een dag om niet te vergeten.

Een rijke geschiedenis die u naargelang uw interesse kan ontdekken: de wereld van de Kelten, de Gallo-romeinse, Merovingische en Carolingische archeologie, de Middeleeuwen, het plattelandsleven van de Ardennen... Enkele pareltjes bevinden zich in de natuur en nodigen bijgevolg uit tot een mooie wandeling.

Wéris

Het megalithische veld van Wéris (20 min.)

Wéris, één van de mooiste dorpen van België, staat vooral bekend om de dolmens en menhirs die hier in de omgeving getuigen van een prehistorisch verleden. Wil je meer te weten komen over deze megalieten dan is het Megalietenhuis in het centrum van Wéris een verplichte passage. Je krijgt er een duidelijke kijk op hoe de mensen hier zo'n 5000 jaar geleden leefden en hoe de dolmens en menhirs deel uitmaakten van hun leefwereld.

Vanaf het Megalietenhuis vertrekken we voor een wandeling van een 11km die ons zowat langs alle hunnebedden en menhirs zal brengen. Eerst door een zacht glooiend landschap, langs akkers en weiden. Daarna door de bossen op de heuvels boven Wéris. Tegelijk leerrijk en aangenaam!


Chesle

Le Cheslé, een Keltische site (20 min.)

Het mooiste uitzicht over de Ourthe heb je vanuit de bossen bij Bérismenil, een dorpje vlakbij La Roche-en-Ardenne. We ontdekken er tijdens een wandeling de prachtige site 'Le Cheslé'. Het is een keltische site, midden in een meander van de Ourthe. Dat onze voorouders zo ongeveer 2.600 jaar geleden die plek verkozen om zich te verschansen spreekt tot de verbeelding.

Het eerste wat we van de site zien is een heropgebouwde verdedigingsmuur van gestapelde leistenen. We bevinden ons op de nauwste plek van de meander en de enige toegang tot de landtong die erachter ligt. Plots zien we de Ourthe, zo mooi als een rivier kan zijn. Fenomenaal hoe de rivier zich in tweeën splitst en een eilandje omarmt. Hier is dus de magische plek en de kelten wisten het al. Absoluut één van de mooiste wandelingen aan de Ourthe.

Abdij van Stavelot

De Tweede Wereldoorlog blijft voortleven in onze herinnering

Lees hier meer over
- de slag om de Ardennen
- een rondrit langs de frontlinie
- een bezoek aan Bastogne en de musea

Kijk eens naar de lijst van de komende evenementen

Elk seizoen breng wat anders. Hier vindt je de 'up to date' iformatie over culturele evenementen, tentoonstellingen, doordeweekse markten, enz.

Eerder gewoon op zoek naar een museum in de buurt?

Hier volgen enkele mogelijkheden:

Waar Museum Beschrijving
Vielsalm Museum van de Coticule Men vertelt in het slijpsteenmuseum het parcours van het ontginnen van de coticule tot zijn aanwending als slijpsteen en legt ook de geologie van de streek uit. Vier eeuwen lang maakte men in Vielsalm slijpstenen voor scheermessen
La Roche Grès de La Roche De geschiedenis van het Blauw Aardewerk. Van de aarde naar de tafel, ontdek de toepassing van zandsteen door de eeuwen heen .
Stavelot De abdij van Stavelot
(zie foto)
Met een van de oudste kloosterfundamenten van België en een aantal vaste en wisselende tentoonstellingen. In de overwelfde kelders van de abdij, wordt ook de geschiedenis van het Francorchamps F1 race circuit levendig voorgesteld

Een voorkeur voor een natuurbenadering? Een paar suggesties:

Waar Museum Beschrijving
Bastogne Animalaine Men brengt de geschiedenis van de wol met de verschillende stappen van de traditionele wol verwerking.
Saint-Ode Champinont Een ontdekkingscentrum over paddenstoelen met meer dan 100 maquettes van paddenstoelen in een natuurlijk decor. Er is eveneens een cultuur van oesterzwammen.

Gesitueerd ten noorden van de provincie Luxemburg bestaat het land van Ourthe en Aisne uit meer dan 100 dorpjes en het kleinste stadje van België, Durbuy. Met de drukte van het zomertoerisme zijn er toeristische centra die volgens ons wat van hun charme van weleer hebben verloren. We vinden er meestal dezelfde faciliteiten zoals winkels, terrasjes, restaurants, toeristische treintjes, souvenirs, ... Er zijn evenwel een paar uitzonderingen, op maximum 30 minuten rijden, die we zeker moeten vermelden:

Laroche-en-Ardenne met het middeleeuwse kasteel, het dierenpark, de vele terrasjes en restaurants waar het aangenaam vertoeven is.

Hotton met de prachtige beschermde grotten en Riveo waar we in 16 aquaria de Ardeense zoetwatervissen kunnen zien.

Durbuy

Durbuy is zeker de moeite waard voor een uitgebreide verkenning.

Het middeleeuws 'stadje' is niet groot. Het is mogelijk met een groep een begeleide wandeling te reserveren maar we vinden het best aangenaam om op eigen houtje, met plattegrond in de hand, door de smalle straatjes te kuieren en de interessante hoekjes te ontdekken.

In het Middeleeuws centrum komen we langs het klooster van de Recoletten (17de eeuw), Halle aux Blés (de oude hallen), de St-Niklaaskerk (17de-18de eeuw), het Kasteel van de graven d'Ursel (niet toegankelijk), enz. Aan de Pont de L'Ourthe en de oude arm van de Ourthe, zijn aangename terrasjes en dito restaurants.

Misschien kan je ook afsluiten met een bezoek aan de ambachtelijke micro-brouwerij Marckloff, het Topiary park met gesnoeide buxusstruiken, of de confituurmakerij Saint-Amour die zich even buiten Durbuy bevindt.

Radhadesh

Vlakbij Durbuy, ligt het sprookjesachtige Kasteel van Petite Somme. Het kasteel heeft een lange geschiedenis en biedt nu onderdak aan de spirituele leefgemeenschap Radhadesh.

De huidige bewoners hebben het kasteel grondig gerestaureerd en omgetoverd tot een ware spirituele oase waar u de kleurrijke cultuur van de Indiase tradities kunt verkennen.

Het kasteel is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke bezienswaardigheid in de Ardennen. Ze bieden elke dag rondleidingen in het kasteel, waarin een gids u meer vertelt over de geschiedenis van het kasteel zelf en tegelijkertijd uitleg geeft over de Indiase cultuur en religie.

 

De dorpjes Ny en Wéris werden beide mee uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië.

Ny dankt zijn schoonheid aan de combinatie van natuursteen en water. Een goed voorbeeld zijn de fonteinen tegen de kerkmuur en de pastorie in kalkbreuksteen. Het dorp bestaat uit huizen en langgerekte hoeves die veelal uit de 19de eeuw dateren ( en waarvan een aantal zijn omgebouwd). Alhoewel geen bestemming op zich, is Ny is wel een ommetje waard in combinatie met een bezoek aan Durbuy of Wéris.

Wéris situeert zich midden in een verrassend landschap waar velden en bossen elkaar afwisselen. De charme van het dorpje Wéris laat niemand ongevoelig want het patrimonium is buitengewoon. Het veelal landelijke dorpje telt heel wat mooie kalk- of zandstenen vakwerkhuizen die perfect werden gerestaureerd, waaronder een schitterende 17de-eeuwse kasteelhoeve. In het bijzonder zijn er ook de dolmens en menhirs van puddingsteen die we verder bespreken bij 'geschiedenis en natuur'.

Indien u zin hebt om te proeven van het lekkers dat de Ardennen te bieden hebben, kunnen we volgende uitstapjes aanbevelen. We hebben het geluk om in de buurt 2 ambachtelijke chocolatiers te hebben, enkele brouwerijen en ook kaas ontbreekt niet op het menu.

Brouwerij in Achouffe

Brouwerij Achouffe in Achouffe (25 min. rijden - zie foto)

Waarschijnlijk hebt u reeds de bierflesjes met op het etiket het bekende kaboutertje gezien? Deze brouwerij, gelegen in het hartje van onze Ardennen, werd opgericht in 1982 en is gespecialiseerd in het brouwen van de hoge kwaliteitsbieren 'Chouffe'.
Breng een bezoek aan de brouwerij en ontdek zo elke productiestap, van grondstof tot het eindproduct. Dit bezoek is fijn te combineren met de wandeling door de vallei der feeën maar... we raden u aan pas na de wandeling van de lekkere Chouffe te genieten!

Dichterbij in Oster, op een boogscheut van Katara, kunnen we genieten van het lokale bier, artisanaal gebrouwen in de micro brouwerij Brasserie d'Oster'


Cyril chocolat

Cyril chocolat in Samrée (10 min. van Katara - zie foto)

In een guitig Nederlands met Franstalige inslag, en doorspekt met wat humor, geeft de baas een "live" demonstratie hoe men er bij Cyril chocolat op ambachtelijke wijze verschillende soorten bonbons en andere chocoladeproducten fabriceert.
De verschillende chocoladesoorten worden uitgelegd en een en ander wordt gevolgd door het ....proeven.

Chocolatier Defroidmont in Erezée (15 min. van Katara)

Tijdens het bezoek aan het museum Defroidmont met de lekkere geur van warme chocolade zult u de geschiedenis van het bedrijf leren kennen


geitenboerderij Ozo

Chèvrerie d'Ozo in Izier (15 min. rijden)

In Izier, niet ver van Bomal, is een bezoek aan Chèvrerie d'Ozo, een geitenboerderij met een productie van geitenkazen de moeite waard. Ze maken hun verse en gerijpte kazen met respect voor traditie, ongehaast, maar in een moderne zuivelboerderij waarin hygiëne, moderne technieken en traditie samengaan.

Om de kwaliteit van de niet -gepasteuriseerde producten te verzekeren voeden ze de geiten met hooi uit de eigen weiden. Tijdens een bezoek doorlopen we achtereenvolgens de geitenstal met unieke voedermachine en melkmachine, de kaasmakerij, de kamer voor het rijpen en .... de gezellige winkel waar we de kazen kunnen proeven en kopen. U vindt er hun twintig verschillende soorten geitenkaas! Er is kaas om er tot 7 dagen of tot 2 jaar van te genieten!

Er zijn verschillende wekelijkse markten in de omgeving. De onderstaande vinden we de meest opvallende:

zondagsmarkt in Bomal

De zondagmarkt in Bomal (van 8:00 tot 13:00 uur)

Op slechts 16 km is er langs de Aisne de gezelligste zondagsmarkt van de Ardennen. Door de vele kraampjes met traditionele en ambachtelijke Ardeense lekkernijen, kazen, zuiderse olijven en tapenades, reuzen paëlla's krijg je soms het gevoel je op en Zuiderse markt te bevinden.
Lekker kuieren, proeven en later nog nagenieten van enkele typische Ardeense specialiteiten waaraan je niet hebt kunnen weerstaan. Vlakbij, waar de Aisne uitmondt in de Ourthe is er de prachtige gemeentelijke speeltuin voor de kinderen. Succes verzekerd!

En als dat niet voldoende is kan je in de sporthal "Le Sassin" een brocante markt vinden waar je lekker kan sneukelen tussen de rommel. Bovendien is er voor de liefhebbers om de hoek in rue de Barvaux een mooie antiek en brocante zaak.


avondmarkt in Marcourt

De zomer avondmarkt in Marcourt (elke woensdag in juli en augustus)

In het kader van het charmant dorpje Marcourt (14km) kunnen we elke woensdagavond van 17:00 tot 21:00 uur de streekproducten en de producten van de lokale ambachten ontdekken, proeven of kopen.

Biologische groenten, paddenstoelen, geitenkaas, schapenkaas, boerderijproducten, ijs, chocolademelk, kwarteleieren of -paté, eenden, slakken, ambachtelijk banket, vleeswaren, gerookte forelfilets, ambachtelijke biersoorten, jam, azijn, honing, ... de keuze is enorm.

Er zijn ook uiteenlopende ambachtsartikelen: aardewerk, kant, siersmeedwerk, leer, schilderingen op zijde, aquarellen,... zijn slechts enkele voorbeelden.


La Batte in Luik

De zondagmarkt La Batte in Luik (van 8:00 tot 14:00 uur)

Niet te missen, iedere zondag ligt deze zondagmarkt als een druk bezaaide slinger met een lengte van enkele kilometers op de Maaskade. Vroeger waren het voornamelijk Belgen die hun waren aanbieden maar vandaag de dag is La Batte tevens een multiculurele markt met een internationaal aanbod op het gebied van kleding, huisraad, eten en drinken. Opgelet, dit is geen brocante markt.

Overigens bevinden zich op deze markt zowel officiële marktkramen, als geïmproviseerde 'kraampjes' onder parasols en dergelijke.

Na je bezoek aan de markt is het heerlijk bijkomen in een van de café's nabij de markt. Café Lequet is zonder twijfel de meest populaire plek.