Actief buiten

wandelen

Zin om te wandelen? Bewegen is gezond en een stevige wandeling helpt om tot rust te komen en te herbronnen. We komen in nauw contact met de natuur. Op elke wandeling ontdekken we iets nieuws en elk seizoen brengt ons variatie.

We fotografeerden tijdens ons vele wandelingen in de buurt van Villa Katara.

Wandel hier even met ons mee...

Er zijn talloze bewegwijzerde wandelingen met diverse moeilijkheidsgraden zodat iedereen wel zijn gading vindt. Met de hulp van een topografische kaart en kompas kan u natuurlijk ook zelf mooie plekken gaan ontdekken, weg van de 'platgetreden' paden.

We hebben voor onze gasten informatie ter beschikking van meerdere volledig uitgestippelde wandelingen. Deze wandelingen in de nabije omgeving zijn volgens ons zowat het mooiste dat de Ardennen te bieden heeft. Ze brengen ons onder meer naar De Ourthe, La Roche, Achouffe, Nadrin, Mormont, Durbuy, Odeigne, Samrée en ...Lamormenil.

Van elke wandeling hebben we een een handige geplastificeerde fiche voorzien om mee te nemen tijdens de trip. Elke fiche geeft het kenteken van de wandeling, de afstand, geschatte duurtijd, waar parkeren en vertrekken, een kaartje met de te volgen route, de hoogteverschillen, en met eventueel een aanrader tijdens of na de wandeling. Klik hier voor een voorbeeld van een fiche met een uitgestippelde wandeling in een praktisch A5 formaat.

De wandelingen langs de Ourthe behoren tot de mooiste van de Ardennen. Meestal dalen we eerst steil af naar de vallei, volgen de Ourthe over een bepaalde afstand om dan later opnieuw uit het dal uit te klimmen. Zo kan je meerdere uren wandelen langs de oever, zonder ook maar bewoning tegen te komen. Rotsblokken liggen verspreid in het water, kleine vissen vluchten weg in het heldere water, we zien kajaks voorbij peddelen. Of we wandelen naar de toppen van de heuvels aan de Keltische vesting "Le Cheslé" waar we de Ourthe zien meanderen, kilometers ver. Dikwijls gaan de wandelingen langs een kabbelend riviertje waarin de kinderen graag pootje baden of een dammetje bouwen.

wandelen

Lange-afstandswandelaars hebben wellicht interesse in de grensoverschrijdende Escapardenne - Eisleck Trail. Het is 104 km lang van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne en loopt door een schitterend deel van de Ardennen. Het werd in 2013 uitgeroepen tot de mooiste wandeling in de Benelux. De Escapardenne werd daarbij aangevuld met 6 lokale lussen waarbij 1 ervan tot dichtbij onze vakantiewoning komt . Lees hierover meer in het magazine 'Blik op de Ardennen' met daarin ook een interessant artikel over het Burlen van de herten.

Voor de wandelaars hebben we in de bib van onze vakantiewoning wandelboeken met meer informatie:

 • het boek "Escapardenne - Eisleck Trail",
 • diverse boeken en wandelkaarten
 • Een wandeling naar Erezée en met de trein terug

  Een mooie natuurwandeling van Lamormenil naar Erezée en een terugkeer met de 'Tramway' naar Villa Katara is mogelijk! Het is de ideale combinatie tussen het natuurschoon en de authenticiteit van het recente verleden.

  tram lamormenil

  Een beetje geschiedenis

  In de provincie Luxemburg waren talrijke buurtspoorwegen met ook diverse geïsoleerde lijnen. Lijn 579 verbond Melreux (vlakbij Hotton) met Comblain-la-Tour en dit via Érezée, Dochamps, Lamormenil, en Manhay. Deze route is een van de meeste bochtige routes van de buurtspoorwegen in de Ardennen omdat er op korte afstand veel hoogteverschillen overbrugd moesten worden.

  De lijn Melreux – Manhay vervoerde zowel reizigers als goederen maar kwam toch in 1959 buiten gebruik. Sinds 1965 werd begonnen, door het initiatief en werk van vrijwilligers, aan het herstel van de sectie Erezée – Dochamps. De sectie tussen Pont-d'Érezée en Forge-à-la-Plez wordt nu als toeristische lijn uitgebaat door de TTA (Tramway Touristique de l'Aisne).

  tram erezee

  En nu komt het volledige verhaal...

  De natuur had sinds 1959 het traject tot Lamormenil geheel ingenomen en de sporen werden overgroeid en onbegaanbaar. Niet zo lang geleden werd beslist voor de heraanleg van dit traject, gevolgd door de start van de werken in 2013.

  De Tramway en wandelen langs de Aisne

  De toeristische 'Tramway van de Aisne' vervoert u in oude treinstellen langs de prachtige ongerepte natuur van de Belgische Ardennen. Het nieuwe eindstation in Lamormenil werd met het nieuwe toeristische seizoen 2015 in gebruik genomen, en dat op slechts 300 meter van Villa Katara ! Het verlengde traject van Erezée naar Lamormenil is dan ongeveer 12 km lang.

  fietsen

  Voor wie er met de fiets op uit wil, heeft tal van mogelijkheden! Van korte tochtjes tot langeafstandroutes. Van bijna vlakke wegen tot echte kuitenbijters. Rustig fietsen of voor snelheid gaan met een rasechte koersfiets. 100% op eigen kracht of liever met een e-bike. Non stop fietsen of liever af en toe een terrasje opzoeken. Kortom, voor elk wat wils.

  TIP: Elektrische fietsen worden steeds meer verhuurd op verschillende plaatsen. Maar sportfietsen of koersfietsen met voldoende versnellingen worden nagenoeg nergens verhuurd. Hiervoor is men echt wel aangewezen op de eigen fiets.

  Enkele persoonlijke aanraders, langs kalme wegen en te midden van de mooie natuur:

  Plan je fietsroute samen met de nieuwe fietsknooppunten in onze streek.

  We gebruiken hiervoor de bekende website Fietsnet. Let wel, in de provincie Luxemburg is het fietsnetwerk nog in uitbreiding zodat in 2022 nog een aantal borden ontbraken in de buurt van Durbuy.

  We hebben een aantal lokale rondritten uitgestippeld

  Deze fietstochten zijn elk ongeveer 60 à 70 km en brachten ons bijvoorbeeld naar La Roche, Hotton, Durbuy, Barvaux en Bomal.
  We hopen deze routes zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor onze gasten.

  Van Lamormenil naar Bastogne (50 km) of Wiltz (70km)

  Van Lamormenil fietsen we via het woud en kalme wegen naar Mormont waar we afdalen naar de Ourthe Vallei. Het gaat nu verder langs de Ourthe en we bereiken Houffalize na 30 km. Daar vervoegen we de Ravel. Dit een asfaltpad op een oude spoorwegbedding en is enkel geschikt voor fietsers, wandelaars en skaters. De helling is er nooit meer dan 2% zodat het klimmen best meevalt. Na 20 km bereiken we Bastogne aan het Mardasson. Als extraatje kunnen we, nog steeds via een Ravel, nog 20 km licht afdalen naar Wiltz.

  De Vennbahn, uitgeroepen tot de 'Fietsroute van het jaar 2014'

  Het voormalige spoortraject Van Duitsland (Aachen) naar Luxemburg (Troisvierges) werd nu een nieuwe fietsroute van 125 kilometer (zie bijgaande foto). Het is gehele traject is goed bewegwijzerd en kan deels of geheel en op eigen tempo afgelegd worden. Zelf opteerden we voor een 1-daagse trip van 60 km met vertrek in het schilderachtige Monschau (Duitsland) naar Burg Reuland vlakbij de Luxemburgse grens. Het traject is door zijn geringe stijgingsgraad zeer haalbaar voor alle fietsers. In dit Belgische gedeelte van de Vennbahn fietsen we over de Hoge Venen, door schitterende stukken natuur en soms tussen rotswanden of langs kleine ravijnen. Zelfs door een tunnel!

  Vanuit Lamormenil kan je uiteraard ook enkele wielerklassiekers narijden. Luik-Bastenaken-Luik en de Velomediane Cricquielion passeren immers bijna aan onze deur! De fervente liefhebber fietst misschien liever zelf de Velomediane Cricquielion (170 km) of de Kleine Crique (95 km)? Voor ons is dit wel wat te hoog gegrepen...

  mouintainbiking

  Zin in een uitdaging? Waarom niet mountainbiken door het heuvellandschap van onze streek. Het is gewoon fantastisch!

  Mountainbiken is wel moeilijker dan in het vlakke Vlaanderen en Nederland, maar laat je vooral niet afschrikken. Je hoeft zeker geen toptijd neer te zetten, dus doe het gerust op je eigen tempo. Je dient wel over een behoorlijke conditie en degelijk materiaal te beschikken.

  Houffalize wordt algemeen het 'Walhala' voor mountainbikers genoemd. Elk jaar komt de wereldelite van de mountainbike scène naar Houffalize voor de 'Houffalize MTB Worldcup' (in mei) en de 'Houffamarathon' (in augustus).

  We tellen in onze streek ongeveer 700 km bewegwijzerde mountainbike routes ! 164 km in Houffalize, 100 km in La Roche en zelfs 425 km in de streek van de Ourthe en de Aisne (dit omvat het gebied van Manhay, Erezée, Durbuy en Hotton).
  In Villa Katara hebben we de drie belangrijkste kaarten beschikbaar waarop u een route kan uitkiezen. De aanduidingen van de tracks zijn overal dermate eenvormig en goed dat de aankoop van een kaart geen absolute noodzaak is.

  Kijk alvast eens naar de pdf met diverse MTB routes in de streek van de Ourthe en de Aisne

  Een mountainbike kan je huren bij 1 van de specialisten in de streek waar je gaat fietsen of je sluit aan bij een groep voor een begeleide tocht. Je eigen bike meebrengen is natuurlijk een mooi alternatief.

  Verhuring / Organisator Adres Telefoon
  Club Activ Erezée Rue du T.T.A. 1, 6997 Blier - Erezée +32 86 45 63 30
  Ardenne Adventures Rue de l'Eglise 35, 6980 La Roche +32 084 41 19 00
  Brandsport Mierchamps 15, 6980 La Roche (Mierchamps) +32 84 41 10 84
  HouffaBike rue de la gare 24, 6660 Houffalize +32 61 289 313
  +32 61 289 157
  zwemmen Maboge plage

  Zwemmen in de vrije natuur plezant voor jong en oud!

  Het 'strand' van Maboge (16 km) is een vrij toegankelijke ligweide vlak aan de Ourthe en wordt omringt door prachtige groene heuvels.

  Een mooi kader en een ideale plek om te ravotten, zwemmen, bootje varen, pootje baden, vissen, dammen bouwen !

  Er is ook een speeltuintje en mogelijkheid voor BBQ. De kiosk heeft zowel sanitair en douches als een terrasje voor een drank of ijsje.

  Er zijn natuurlijk diverse binnen- en buiten zwembaden.

  Een belangrijke tip: publieke zwembaden enkel toegankelijk met aansluitende zwembroek. Een Short of Bermuda is dus niet toegelaten. Een badmuts neem je best mee want vaak is een badmuts verplicht!

  waar wat  
  Camping Petit Suisse (3 km)
  Al Bounire 27
  6960 Dochamps
  Verwarmd zwembad met
  - peuterbad
  - kinderbad
  - groot bad
  zwemmen dochamps
  Floréal Club (11 km)
  Avenue de Villez 6
  6980 La Roche-en-Ardenne
  Groot verwarmd openluchtzwembad
  zwemmen roche
  Center Parcs (26 km)
  "Les Ardennes"
  Rue de la Grotte 12
  6690 Vielsalm
  Binnenzwembad met diverse glijbanen en stroomversnelling.
  zwemmen vielsalm
  Aqua L'O (26 km)
  Ol Fosse d'Outh
  6660 Houffalize
  Thermaal centrum met drie afzonderlijke baden
  - recreatiezwembad met reuzeglijbaan en wildwaterbaan
  - peuterbad met zitbank en fonteintjes
  - Balneobad (36-38°) met hamam, sauna, fitness
  zwemmen houffalize
  kajak

  Plezier verzekerd! Wie niet bang is voor een spatje water (en kan zwemmen!) kan met een kajak de afvaart maken van de Ourthe. Weg van de drukte laten we ons langs de oever glijden en peddelen wij tussen de rotsen die boven het water uitsteken. En onderweg houden we halt voor een picknick. We genieten van de indrukwekkende rotsformaties, de schitterende natuur en de vele stroomversnellingen.

  De Ourthe is een snelstromende en ondiepe rivier die voor iedereen bevaarbaar is. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de waterstand kunnen we kajakken van 1 april tot 31 oktober. Er zijn diverse trajecten mogelijk met verschillende lengtes. Let wel op dat sommige trajecten misschien niet mogelijk zijn omwille van een te lage of te hoge waterstand.

  Er zijn meerdere trajecten mogelijk, afhankelijk van de waterstand en de moeilijkheidsgraad. Informeer u dus best bij de organisatoren van de afvaarten:

  Traject Duurtijd Afstand Organisatie
  Nisramont - La Roche 4 - 6 uur 21 km Ardenne Adventures
  Maboge - La Roche 2 - 4 uur 8 km Ardenne-Adventures
  La Roche - Jupille 1,5 – 2 uur Brandsport
  La Roche - Hampteau 3,5 – 4 uur Brandsport
  Durbuy - Barvaux ongeveer 2 uur 8 km Durbuy Adventure
  Grandhan - Barvaux ongeveer 3,5 uur> 18 km Durbuy Adventure

  Tips:
  - Het traject van Nisramont naar La Roche is volgens ons het mooist
  - Laat jonge kinderen vooraan in een tweepersoons kajak plaatsnemen, met een volwassene achteraan
  - Voorzie oude schoenen waarmee u in het water kan
  - Voor iedereen wordt er een reddingsvest voorzien en kan gebruik gemaakt worden van een waterdichte ton voor de droge kledij.
  - We nemen geen waardevolle spullen mee en dragen tijdens het varen schoenen en kledij die nat mogen worden.
  - Reserveer tijdig
  - We kunnen niet volledig zijn: er zijn meer organisatoren dan die we hier vermelden.

  Organisator Adres Telefoon
  Ardenne Adventures Rue de l'Eglise 35, 6980 La Roche +32 084 41 19 00
  Brandsport Mierchamps 15, 6980 La Roche (Mierchamps) +32 84 41 10 84
  Adventure Valley Avenue Louis de Loncin 1, 6940 Durbuy +32 86 21 28 15

  Gelieve het terrein tijdig te reserveren.. Tijdens de zomermaanden wordt de duur van een verhuring meestal beperkt tot 1 uur.

  Gemeente Adres Telefoon  
  Dochamps (3 km) Camping Petit Suisse
  Al Bounire 27
  6960 Dochamps
  +32 84 444 030
  tennis dochamps
  Manhay (6 km) Club Tennis De Manhay
  Chemin de la Sallle
  6960 - Manhay
  +32 497 30 37 14
  tennis manhay
  Erezée (11 km) Le Liris Culture Sport asbl
  Avenue des Nations Unies 12
  6997 - Erezée
  +32 86 47 72 63
  tennis erezee
  La Roche (11 km) Centre Sportif et Culturel
  (Sport- en cultuurcentrum)
  Rue de la Piscine 1
  6980 La Roche-en-Ardenne
  +32 84 41 17 18
  tennis la roche
  La Roche (11 km) Floréal-Club
  Avenue de Villez 6
  6980 La Roche-en-Ardenne
  +32 84 21 94 11
  tennis la roche

  Golf in Durbuy - 18 holes (18 km)

  golf

  In een woud van 120 hectare voelen we ons met dit golfterrein als in een sprookje... niet te missen!

  Het golfterrein heeft ondanks de gemiddelde lengte wel een grote variatie zodat het technisch een van de moeilijkste van België is. Omdat het terrein sterk heuvelachtig is zal je zelden met beide voeten vlak op de grond staan. Het parcours wordt omgeven door bossen en heeft nauwe doorgangen. Meer dan de helft van de greens werden hoger aangelegd. De aard van het terrein zal dus al je aandacht vergen en tegelijk beroep doen op al je strategische kennis.

  Adres: Route d'Oppagne 34, Barvaux sur Ourthe
  Tel.:    +32 86 21 44 54
  Website: Five Nations Golf in Durbuy

  minigolf

  Minigolf bezorgt groot en klein een moment van puur plezier en ontspanning. Wat is er grappiger dan te kijken hoe lang mama, papa, oma, opa of grote broer erover doet om het golfballetje in het gaatje te krijgen?

  In elk toeristisch centrum is er wel een minigolf en dus allemaal opsommen is niet mogelijk. Meestal kan minigolf ter plaatse wel gecombineerd worden met een andere activiteit zoals zwemmen, tennis of een bezoek aan een attractie.

   

  Een voorbeeld: (zie foto)

  Het minigolfparcours van het Riveo Rivieren-Interpretatiecentrum in Hotton

  Alleen al de schitterende tuin van het centrum is een bezoek waard. Deze heel aparte minigolf heeft als thema "water en steen" en leidt u door prachtige thematuintjes. Blaas even uit op een van de bankjes terwijl de jonge gasten hun beste golftechnieken bovenhalen. Ook met vrienden is dit een prettige activiteit.

  Je kan het partijtje minigolf ook combineren met een bezoek aan het museum en de aquariums. Zeker de moeite waard. In dit gebouw werd bovendien de toeristische dienst van Hotton ondergebracht.

  paarrijden

  Houdt u van paardrijden?

  En vooral van tochten in een prachtige natuurlijke omgeving? Dan zal de omgeving van Villa Katara zeker in de smaak vallen!

  Er zijn heel wat mogelijkheden voor een ritje in de vrije natuur!

   

  Gemeente Adres Telefoon
  Dochamps (5 km) Haras de la Rodge Creux
  Rue du Vieux Frêne, 42
  6960 - Dochamps
  +32 471 66 73 65
  Malempré (9 km) Ferme Saint-Martin
  Rue St-Martin, 18
  6960 Malempré
  +32 86 45 51 22
  Soy (13 km) Ecuries de Soy
  Rue Havée, 7 A
  6997 - Soy
  +32 471 28 20 76
  Rendeux (13 km) Manège de la Golette
  La Golette,15
  6987 - Rendeux
  +32 84 477 128
  Heyd (18 km) Ecurie Ludy Jump
  Ninane 38
  6941 - Heyd
  +32 86 499 957
  +32 479 65 90 48
  vissen

  Vliegvissen of hengelen langs de Ourthe is mogelijk stroomafwaarts vanaf de stuwdam in Nisramont. Ontdek de talrijke mogelijkheden in de VVV kantoren.

  Om te vissen in de rivieren heeft u een visvergunning nodig (verkrijgbaar in de postkantoren van het Waalse Gewest). De vergunning is strikt persoonlijk en geldig voor één jaar.
  - vergunning A laat u toe te hengelen vanaf de oever;
  - vergunning B laat u toe te hengelen vanaf de oever of in de rivier zelf

  Om de pret niet te bederven is het belangrijk te weten welke de regels zijn. Daarom is het goed onderaan de onderstaande pdf documenten door te nemen. Ze detailleren wat, waar, wanneer en hoe kan gevist worden. Respecteer je de opgelegde regels niet, dan kan je dat zuur opbreken met een fikse boete en het inleveren van het vismateriaal.

  Voor diegenen die liever niet langs de oevers van de rivier vissen zijn er talrijke mogelijkheden in vijvers. Zo is het mogelijk een vijver te huren voor een volledige of halve dag. En soms worden er eveneens speciale evenementen rond het vissen georganiseerd.

  Tip voor de amateurs: in de vijver van "La Grange" in Achouffe (27 km ) kan men hengelen met quasi verzekerde vangst! Opgelet, de vis mag niet terug in het water en is dus uitsluitend bedoeld voor consumptie. U betaalt de vangst volgens het gewicht.

  Meer informatie vindt je in de volgende pdf documenten:

   

 • De brochure 'Vissen is eenvoudig' met de code van goede hengelpraktijk.
 •  

 • Het document 'Vissen in de Ardennen' herhaalt de belangrijkste regels van het reglement.