Omgeving

omgeving Villa Katara

Gelegen in het hart van de 'echte Ardennen' en slechts 60km ten zuiden van Luik, is Villa Katara verrassend dichtbij en gemakkelijk bereikbaar. Ongeveer halfweg tussen La Roche-en-Ardenne (12km) en Baraque Fraiture (8km) genieten we er van de zonovergoten weide met een uniek vergezicht op de heuvels en de bossen van Lamormenil, een gehuchtje van Manhay (6km).

Er zijn heel wat activiteiten mogelijk: wandelen, fietsen, mountainbike, bergbeklimmen, funquad, karting, vissen, kajakken, tennis, paardrijden, speleologie, zwemmen, golfen, paintball, mini-golf, langlauf, enz. Dank zij de centrale ligging van Villa-Katara zijn veel toeristische streken vlakbij. Daguitstappen naar het Hertogdom Luxemburg, de Oostkantons, de Semoisvallei, ... zijn natuurlijk ook mogelijk. 10 dingen die je zeker moet doen tijdens uw verblijf

Dichtbij Villa Katara is onze 'plat préféré' zowel de streek van de Ourthe en Aisne, als de streek van Houffalize en La Roche.

omgeving Villa Katara

Wandelen op het groene plateau van de Baraque Fraiture waar de bossen en de veengebieden van het Plateau des Tailles liggen. Op deze hoogvlakte liggen de bronnen van de Aisne, de Martin-Moulin en de Bellemeuse, levenslustige riviertjes die zich nu eens kabbelend, dan weer klaterend een weg banen naar de Ourthe. Een prachtig gebied om, samen met een gids, dassen en bevers te observeren. In Manhay is trouwens de hoogste beverdam van België. Of de Aisne stroomafwaarts volgen naar Erezée en nadien terugkeren naar Lamormenil met de oude buurtspoorweg. Of een trektocht door de bossen en heuvelkammen naar La Roche, gewoon hemels.

De Streek van de Ourhe en de Aisne dat is 10.000 jaar geschiedenis. Een veelvoud van dolmens en menhirs maakt van het piepkleine dorpje Wéris zowat de megalitische hoofdstad van het land en gaan we er terug naar de tijd van de Kelten. Of we bezoeken de grotten van Hotton ofwel de grotten van Duizend-en-één-Nacht, een van de mooiste van het land. Of we bezoeken Durbuy, het kleinste en middeleeuwse stadje van België. Of we bezoeken nabij Bomal de burcht van Logne, in het hart van het Domein van Palogne.

Terug naar de natuur met een bezoek aan de aquariums van Riveo in Hotton, waar we meer leren over de zoetwatervissen in de Ardense rivieren. Of het park Chlorophylle in Dochamps waar we op speelse wijze de natuur beleven.

Winterpret is nagenoeg verzekerd op het plateau van de Baraque Fraiture. Op 652 meter hoogte zijn er immers gemiddeld 32 sneeuwdagen per jaar. Op 15 minuten rijden zijn er de langlaufpistes van Samrée en Odeigne (4km), en alpineski aan de Baraque Fraiture (8km). De langlaufpistes kruisen onze straat op 3 km van Villa Katara!

en nog zo veel meer...

La Roche

Het "Parc Naturel des deux Ourthes" heeft een oppervlakte van 76.000 ha. De streek staat gekend als "de mooiste parel van de Ardense kroon".

Houffalize is een dorp met een beschutte ligging in de vallei van de Oostelijke Ourthe. Het is een geliefkoosd oord voor mountainbikers waar elk jaar in augustus de "Houffamarathon" wordt georganiseerd.

De Ourthe is het land van rotsen en meanders. Voorbij Houffalize vloeit de Oostelijke Ourthe 15 kilometer verder samen met de westelijke Ourthe, die na de stuwdam van Nisramont zijn weg vervolgt naar la Roche en via Hotton verder naar Durbuy. De Ourthe slingert zich daarbij doorheen heel steile heuvels en rotswanden. Het dal is niet bewoond en meestal niet bereikbaar met de auto. De wandelingen langsheen de Ourthe behoren tot de mooiste van de Ardennen. Meestal dalen we eerst steil af naar de vallei, volgen de Ourthe over een bepaalde afstand om dan later opnieuw uit het dal uit te klimmen.

Zo kan je meerdere uren wandelen langs de oever, zonder ook maar bewoning tegen te komen. Rotsblokken liggen verspreid in het water, kleine vissen vluchten weg in het heldere water, we zien kayaks voorbij peddelen. Of we wandelen naar de toppen van de heuvels aan de Keltische vesting "Le Cheslé" waar we de Ourthe zien meanderen, kilometers ver. Of we zwemmen in de Ourthe aan het strand van Maboge.

La Roche is een drukbezocht stadje in de Ourthevallei met musea, een wildpark, een toeristisch treintje, verschillende restaurants en talrijke wandelmogelijkheden. Volgens een legende dwaalt de geest van Berthe door de ruïnes van het middeleeuwse kasteel dat zich bovenop een rots heeft genesteld.

Ninglinspo

Remouchamps (30km) is gekend om zijn grot die reeds 8000 jaar geleden bewoond werd door Paleolithische jagers. Via een schilderachtig, kleurrijk decor wandelen we 1,2 km door meerdere zalen. Aangekomen op het laagste niveau van de grot gaan we ze verlaten na een spannende boottocht op de langste ondergrondse rivier ter wereld.

Beken en rivieren hebben diepe valleien gekerfd in het Land van Ourthe en Amblève. Dat zorgt voor heel wat natuurschoon zoals de 'Fonds de Quarreux' waar de Amblève tussen enorme rotsblokken stroomt, de vallei van de driftige Ninglinspo met haar watervalletjes, de 'Tartines' of Boterhamrotsen, de Zwarte Rotsen en Pic Napoléon in Comblain-au-Pont.

'Ninglinspo' klinkt mysterieus maar het is de enige 'bergrivier' in België die stroomt door een gebied dat sinds 1949 als 'Bijzonder Erfgoed' geklasseerd is. De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève en haar loop is ongeveer 3,5 km lang en heeft een gemiddeld verval van 7,5%. De grootste waterval in de rivier is de 'cascade la Chaudière'. Het is een prachtig ruwe vallei met een uitzonderlijke natuur waar je ook kan genieten van prachtige uitzichten. Gewoon één van de mooiste pareltjes in de Ardennen!

In Aywaille is er het Safari Park Le Monde Sauvage, 85 Hectare groot. Met een treintje of met uw voertuig ontdekt u de Afrikaanse fauna in een natuurlijke omgeving die is opgezet om de dieren in halve vrijheid te laten leven. We zien er onder andere giraffen, olifanten, dromedarissen, kamelen, struisvogels, nijlpaarden en neushoorns.
Er is ook een wandelsafari, waar men in een prachtig decor leeuwen, tijgers, jaguars, chimpansees, kangoeroes, poolberen, zeeleeuwen, bisons en apen kan gadeslaan. In een typische sfeer met Indiaanse tipi’s ontdekt u poolwolven, elanden, bizons, wasberen en prairiehonden. En dan is er nog de speeltuin. Voor de kinderen gegarandeerd een dag om niet te vergeten.

Vielsalm

Le "pays de Salm" (20km) is een rijke streek op geologisch gebied en het land van de slijpsteen "coticule". Het Museum van de Coticule verhaalt het parcours van het ontginnen van de coticule tot zijn aanwending als slijpsteen en legt ook de geologie van de streek uit. Vier eeuwen lang maakte men in Vielsalm slijpstenen voor scheermessen

Wandelingen leiden u van private kastelen (Salmchâteau, Farnières, Provedroux, Commanster) en kapellen (Tinseubois, Farnières, Ennal, Saint Gengoux), naar getypeerde dorpjes (La Comté, Neuville, Burtonville) en ongewone plaatsen (Glacière d'Hermanmon (dit is de enige ijskelder in de vorm van een gebouw in België), Tienne Messe). Sommige plaatsen zijn echt een bezoek waard, zoals de nauwe doorgang van Fosse Roulette "défilé de la Fosse Roulette" of de rotsen van Hourt.

Een originele dag vol waterpret beleven in een tropisch en ludiek kader… Op enkele passen van het centrum van Vielsalm ontvangt Sunparks zijn bezoekers voor enkele uren ontspanning en relaxatie. het complex is samengesteld uit verschillende zwembaden, geschikt voor kinderen en volwassenen.

De jaarlijkse heksensabbat in Vielsalm (juli). De avond begint in het gemeente park van Vielsalm met een jachthoornconcert. Vervolgens nemen de heksen de stad over en stelen de stadssleutel van de burgemeester. Iedereen gaat dan naar de plek waar de voorstelling wordt gegeven de «Tiennemesse». Een klank- en lichtspel waar de heksende anekdotes van het afgelopen jaar vertellen en dit allemaal in het Waalse dialect. Er worden ook enkele beroemdheden van de streek en van België ingehuldigd.

Het jaarlijkse bosbessenfeest in Vielsalm (juli). De grote animatoren van het feest zijn de befaamde heksen die gewapend met hun bezems in alle richtingen zwaaien, en hun beenderpoeder verstuiven in de menigte. De reuzen nemen ook deel aan de optocht die in het teken staat van deze smakelijke rode vrucht.

Het Festival van Gouvy is een van de oudste jaarlijkse jazzfestivals van België (augustus). Talrijke grote namen uit de jazzwereld gaven in het verleden reeds een internationale dimensie aan dit buitengewone festival. Vrijdag en zaterdag zijn gewijd aan jazz en zondag aan blues.

Bastogne

Bastogne (45 km) is de bekendste stad van Belgisch Luxemburg vanwege de beroemde Slag om de Ardennen. Talrijke musea en overblijfselen uit de oorlog 40-45 maken van Bastogne het mekka voor oorlogstoerisme. In 2014 werd het nieuwe "Bastogne War Museum" geopend vlak naast het beroemde American Memorial Mardasson. Het museum werd hedendaags opgevat met multimedia voor een heuse beleving van deze donkere periode. Dit bezoek is een echte aanrader

Tip voor fietsers: Bastogne is gemakkelijk bereikbaar met de fiets. Van Lamormenil fietsen we richting Baraque Fraiture en dalen af naar Wibrin om via Mormont Houffalize te bereiken. Daar gaan we op de Ravel richting Bastogne met eventuuel een verlenging via de Ravel naar Wiltz in het Groot Hertogdom Luxemburg.

Saint-Ode wordt doorstroomd door twee rivieren, de Ourthe en de Laval. Het is een paradijs voor hengelaars die hier in de rivier hun hart kunnen ophalen. Zoals elders in de Ardennen lopen de Grote Routepaden doorheen dit gebied en werden er veel wandelcircuits uitgestippeld. Niet verwonderlijk dat het een trefpunt is voor veel wandelaars en trekkers.

Op zondagnamiddag zijn in Bastogne meer dan 300 winkels open. De stad heeft voor de streek een centrumfunctie waar men lekker kan eten en wandelen. Ook in het shoppingcentrum van Wiltz in het Groot Hertogdom Luxemburg kan men op zondag winkelen.

Saint-Hubert

Saint-Hubert (40 km) is een toeristisch centrum in de Ardennen met een bosrijke omgeving. De stad is vooral bekend vanwege de Sint-Hubertusbasiliek en de jacht.

Deze wandelstreek nodigt ook uit tot de ontdekking van haar rijke geschiedenis zoals de bekering van Sint Hubertus in de buurtschap « la Converserie » of het Museum van de Kelten in Libramont. Het woud van Koning Albert blijft tot wandelen uitnodigen, afgezien van enkele dagen voorbehouden voor de jacht.

Het domein van Fourneau Saint-Michel is een bezoek meer dan waard. Het domein groepeert de drie provinciale musea van Luxemburg: Le Musée du Fer et de la Métallurgie ancienne (het Museum van het IJzer en van de Oude Metaalnijverheid), le Musée de la Vie rurale en Wallonie (het Museum van het Landelijke Leven in Wallonië) en le Musée de l’histoire de la forêt d’Ardenne (het Museum van de Geschiedenis van het Ardense Bos).

Een beetje verderop heeft het Museum van het Landelijke leven een reeks typisch Waalse gehuchtjes herbouwd, met ambachtelijke ateliers, kamers, keukens met houtvuren… Zo ontdekken we het architecturale erfgoed van Wallonië uit de XIXde begin XXste eeuw. Landelijke woningen, boerderijen, kapel, school, ateliers en hangars werden hier op traditionele wijze heropgebouwd en bewaard voor het nageslacht. Regelmatig vinden er animaties plaats waarbij het leven en het werken van onze voorouders in beeld wordt gebracht.

Op het plaatselijke vliegveld kunt u zweefvliegen en in het wildpark leert u de Ardense fauna kennen.

Luikse wafels

Luik (60km), de vurige stede, is een leuke wandelstad. Een stad vol kronkelstraatjes, steegjes en oude gebouwen. Wie fit is kan de 373 treden van de Bueren trap beklimmen met een mooi uitzicht als beloning!

Geschiedenis is nooit ver weg.
Een bezoek aan de Sint-Paulus kathedraal loont zeker de moeite. Ze herbergt ook een bijzondere schatkamer met beroemde relieken van de Heilige Lambertus en Karel de Stoute.
Op de Place Saint Lambert met het bisschoppelijk paleis is er eveneens een Archeforum met belangrijke archeologische vondsten.
Place du Marché is omringd met statige barokke huizen uit de 16de eeuw.
En tenslotte mogen we de vele musea en tentoonstellingen niet vergeten.

Luik kan ook geproefd worden! Aan Rue Saint-Gillis is café "Le Vaudrée II" dé biertempel met o.a. meloenbier op de kaart. Proef onderweg ook eens de typisch Luikse wafel!

Wil je het bruisende Luik beleven, dan moet je een bezoek brengen aan de zondagsmarkt La Battet, elke zondag van 8:00 tot ongeveer 14:00 aan de kades van de Maas. Het is een indrukwekkende en gezellige markt met zo’n 500 kraampjes. Natuurlijk ontbreken ook hier de gezellige terrasjes niet.