Wereldoorlog II

ardennenoffensief

In augustus 1944 leken de dagen voor Hitlers Derde Rijk geteld. Op het westelijke front dreven de geallieerden de Duitse troepen steeds meer terug richting de Duitse grens en in het oosten verloren de Duitsers steeds meer terrein aan de oprukkende Russische legers. De algemene opinie was dat de oorlog vóór kerstmis 1944 wel voorbij zou zijn. Het front in de Ardennen werd gezien als een rustige sector, waar de Amerikaanse divisies tot rust konden komen en zich konden herstellen. Niets wees er op dat de Duitsers hele andere plannen hadden met het gebied van de Ardennen.

En dan kwam plots “Het Ardennenoffensief”. Het was Hitlers laatste, wanhopige poging om het tij in Europa te keren. In de barre winter van 1944-1945 kwam een ongelooflijke catastrofe voor de geallieerden gevaarlijk dichtbij. Het Duitse offensief overviel de Amerikanen en ze werden er volledig door verrast. Na maandenlang enorme terreinwinst geboekt te hebben, waren ze niet meer gewend aan tegenslag. De situatie dreigde uit de hand te lopen.

Pas na zeer bittere gevechten, verandering van weersomstandigheden en massale versterkingen kon het gevaar bezworen worden. De omgeving van Manhay, met ook Lamormenil, lag december 1944 - januari 1945 pal op de frontlijn.

Jaarlijks komen veel bezoekers van overal ter wereld naar Bastogne en omgeving om hun gesneuvelde ouders, grootouders, familie of vrienden te gedenken. Ook voor de jonge generatie blijft het een beklijvende herdenking van de tweede wereldoorlog. Dit laat niemand onberoerd.

Bezoek eens een museum of maak onze rondrit langs de frontlinie. Misschien is een regenachtige dag een goed moment om de kennis van de recente geschiedenis wat op te frissen?

We lijsten hier de meest belangrijke WO II musea. Het nieuwe Bastogne War Museum nabij het Mardasson is sterk aanbevolen!

Bastogne War Museum - Bastogne

In het nieuwe Bastogne War Museum draait alles om de Tweede Wereldoorlog, van de ontstaansgeschiedenis tot het najaar van 1944, en om de Slag om de Ardennen.
De belangrijkste oorlogsfeiten en het lijden van de soldaten worden er toegelicht zodat de bezoeker een beter beeld krijgt van het geheel. Het centrum biedt een zeer goed overzicht van hoe het burgerleven eruitzag tijdens de bezetting, tijdens en zelfs na de Slag.

Bastogne Barracks - Bastogne

Sinds 2010 is Bastogne Barracks een interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog. Breng een bezoek aan de "Nuts"-kelder die een belangrijke fase in de Slag om de Ardennen illustreert, evenals aan de talrijke tentoonstellingszalen. Ontdek ook het "Vehicle Restoration Center", waar de pantservoertuigen van het Koninklijk Legermuseum een tweede leven krijgen.

101eme Airborne Museum - Bastogne

Het 101eme Airborne Museum, gevestigd in een historisch pand gebouwd in 1936, geeft u een geweldige indruk van de Slag om de Ardennen. Schitterende etalages met een levensecht decor en realistisch uitziende poppen nemen u mee terug naar de koude winter van 1944-o1945. Eerst loopt u rond tussen scenes die u meevoeren naar deze oorlogstijd in Bastogne en kijkt u naar de originele spullen die hier zijn verzameld. Als finale vindt u in de kelder een deur waarachter u een bombardement kunt beleven. U ziet, hoort en voelt de intensiteit van het geluid wat de inwoners van Bastogne ook hebben gehoord.

Het Museum van de Slag om de Ardennen - La Roche-en-Ardenne

Dit museum van +/- 1.500m² verspreid over drie verdiepingen bezit meer dan 120 soldatengevechtsuitrustingen, een indrukwekkende verzameling wapens, persoonlijke voorwerpen en uitrustingen die ter plaatse gevonden werden, evenals een twintigtal militaire voertuigen.

Manhay History 44 museum

Dit museum bevindt zich op slechts 6 km van Katara en vertelt over de Slag van Manhay van 23 december 1944 tot de bevrijding van de laatste dorpen op 7 januari 1945. Mooie en aangrijpende voorstelling

ardennenoffensief

De Slag om de Ardennen, het allerlaatste gevecht van de Tweede Wereldoorlog op Belgisch grondgebied, wordt jaarlijks herdacht met emotie, bezinning en respect ten opzichte van de soldaten die vochten voor vrede en vrijheid, dikwijls ten koste van hun leven.

Tijdens een rondrit langs de frontlinie vinden we monumenten, musea, militaire plaatsen en kerkhoven die ons blijven herinneren aan dit vreselijke en bloedige Ardennenoffensief.

Download hier een herdenkingsroute die vertrekt in Bastogne om via Houffalize, La Roche, Hotton en Manhay te eindigen in Vielsalm. (Met dank aan Pieter Jutte, die deze route samenstelde)

Een stukje tekst uit bovenvermelde route waar ik aan moet denken wanneer het Belgisch leger in onze buurt komt oefenen:

"In Manhay is een belangrijk kruispunt dat het doel was van het 2de SS Panzer. Deze trokken op 24 december vanuit de richting Odeigne op naar Manhay. Eén onderdeel van het 1130th Regiment trachtte Freyneux binnen te trekken via de noordzijde maar werd zwaar door de Amerikanen van Task Force Kane teruggeslagen. Een andere groep probeerde het via Lamormenil maar die faalde ook in het vuur van de verdedigende Amerikanen. Ondertussen lagen de troepen van Task Force Brewster te wachten nabij het kruispunt van Manhay."

Grasduin misschien ook eens in de brochure
'De Slag om de Ardennen - De wegen van de herinnering'.