Uitgestippelde wandelingen

stappen

Bent u binnenkort te gast in Villa Katara? Dan willen wij jullie graag kennis laten maken met de prachtige streek. Ontdek de mooie plekjes door een selectie van wandelingen.

De streek van de midden Ourthe is volgens velen één van de mooiste van de Ardennen. Veel van deze uitgestippelde wandelingen leiden u langsheen de Ourthe, maar alle wandelingen voeren u gegarandeerd doorheen prachtige bossen met kabbelende riviertjes en mooie panorama's.

We maken de keuze wat makkelijker door deze wandelingen te in twee groepen te verdelen:

De top 12 van de familiewandelingen voor jong en oud

Deze wandelingen zijn geschikt voor mensen die het wat rustig aan willen doen, of met zeer kleine kinderen. Een aantal van de wandelingen zijn ook geschikt voor een buggy.

Wandeling      Afstand van Katara Duur Afstand Beschrijving
1. Houffalize 25 km 1u20 5 km Zeer aangenaam, ideaal voor gezinnen met kleine kinderen die volop kunnen ravotten op de kronkelweggetjes in de jonge en woeste Ourthevallei.
2. Houffalize 25 km 2u 7 km Mooie didactische route in een beboste en heuvelachtige omgeving aan de oever van de Cowan.
3. La Roche 14 km 2u20 6,2 km Wandeling volledig te midden van bossen met onderweg een prachtige vijver en schitterende landschappen. We komen ook langs een wildpark met speeltuin.
4. Buisson 21 km 2u 6,1 km Mooie wandeling met zeer afwisselende landschappen. Ideale afstand voor kinderen en bereikbaarr met crosswandelwagen.
5. Samrée 6 km 1u45 4,7 km Een wandeling met afwisselende landschappen. Er is een uitkijktoren met uitzicht over de moerassen waar de Belle Meuse ontspringt. Het is een didactisch pad dat eveneens gedeeltelijk over vlonders loopt. Bereikbaar met crosswandelwagen
6. Odeigne 6 km 1u30 3 km De bronnen van de Aisne op het 'Plateau de Tailles'. Er zijn didactische borden en er is een uitkijktoren met een grandioos zicht op het venengebied van Odeigne.
7. Wéris 16,5 km 1u40 5,2 km Prachtige wandeling door de velden. We vinden er Dolmens en Menhirs die tot de verbeelding spreken. Bereikbaar met wandelwagen.
8. Wéris 16,5 km 1u40 5 km Een wandeling in één van de mooiste dorpen van de Ardennen en door het bos dat boven het dorp uitsteekt.
9. Erezée 10,5 km 2u45 8 km Een plattelandswandeling via idyllische wegen en door een uitgestrekt bos dat eindigt op het speeltuintje van Amonines
10. Hotton 19 km 1u30 4,7 km Prachtige wandeling over landwegen voor gezinnen met jonge kinderen.Geschikt voor crosswandelwagen.
11. Hotton 19 km 2u15 7,3 km Deze wandeling komt langs het Arboretum, de Britse begraafplaats, Het uitzichtpunt over de rotsen van Renissart, enz... Natuur en geschiedenis! Geschikt voor crosswandelwagen
12. Marcourt 13 km 1u45 4,7 km De wandeling van de 'Paserelle' over de Ourthe. We ontdekken de waterkant van de Ourthe en kunnen het arboretum R. Lenoir bezoeken.

 

De top 12 van de wat sportievere wandelingen

Deze wandelingen zijn niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn, en ook niet met zeer kleine kinderen. Enige conditie is vereist, maar je hoeft daarom geen geoefend stapper te zijn. We raden aan om stevige schoenen te dragen met een goed profiel want veel van de paden zijn immers onverhard. Er zijn weinig of geen horecazaken in de dorpen en gehuchten, neem dus voldoende proviand en drank mee!

Wandeling      Afstand van Katara Duur Afstand Beschrijving
1. Manhay 0 km 3u30 14 km Deze mooie wandeling loopt te midden van de 7.000 hectare bossen die de gemeente Manhay bedekken. Een wandeling met een pittig hoogteverschil
2. Harre 15 km 4u 14 km Even ten noorden van Manhay zijn er drie karaktervolle dorpjes die passen op het doek van een Ardens landschapsschilder, zomaar te midden van de ruige natuur.
3. Odeigne 0 km 3u30 12 km Onze persoonlijke wandeling door de bossen en langs de venen van Odeigne. We vertrekken aan Villa Katara en wandelen onmiddellijk het bos in....
4. Erezée 11 km 2u 8 km Tusssen de rivieren de Aisne en de Estinale ligt Erezée in een afwisselend landschap van bossen en weiden. Onderweg kunnen we niet weerstaan aan een bezoek van Chocolaterie Defroidmont.
5. Trou de Bra 18 km 3u30 11 km Een heel gevarieerd landschap kenmerkt de vallei van de Lienne. Een wandeling langs 'ongetemde' wateren en met een relatief groot hoogteverschil.Met een vergezicht dat doet denken aan de Vogezen.
6. La Roche 15 km 3u 11 km Tegenover de drukte van La Roche is het in Maboge, enkele kilometers verder, bepaald rustig. Een wandeling aan weerszijde van de Ourthe vallei, te midden van de natuur. Met aanzienlijke hoogteverschillen.
7. Le Hérou 15 km 2u 8 km Vrij sportieve wandeling met sterke afdalingen en lange beklimmingen. Spectaculaire wandeling op de hoogste rots van België met sublieme panorama's. Niet geschikt voor kinderen kleiner dan 8 jaar wegens de afgronden.
8. Nisramont 21 km 5u 13 km De wandeling loopt rond het stuwmeer van Nisramont, waar de oostelijke en de westelijke ourthe samenkomen. Op de flanken van de Ourthe hebben we vergezichten op de wilde natuur. Een nogal zware wandeling maar alleszins de moeite waard !
9. Le Cheslé 13 km 3u 8 km Zowel een korte gemakkelijke wandeling als een langere wandeling naar een Keltische site met prachtige panorama's over de Ourthe vallei is mogelijk. De lange versie is eerder sportief, vooral naast de Ourthe waar het moeizaam vooruit gaat.
10. Bérismenil 13 km 2u15 7 km Een wandeling die ons naar het intieme dal van de 'Belle Meuse' brengt. Tussen bron en monding, over een afstand van 14 kilometer, overbrugt het water van de Bellemeuse een hoogteverschil van maar liefst 285 meter. Geen wonder dat het beekje zo snel stroomt!
11. Achouffe 20 km 2u30 7 km Schitterende wandeling doorheen de 'Vallée des Fées' en langs twee riviertjes. De voortgang naast de Martin Moulin, een beek, is niet vanzelfsprekend. Na deze vrij sportieve wandeling kun je heerlijk uitblazen in de brouwerij of kroegjes.
12. Sedoz 32 km 4u30 14,5 km Een must voor iedereen die de nabije grotten van Remouchamps bezoekt. Eén van de mooiste wandelingen van het land! De wandeling gaat langsheen de Ninglinspo, het enige bergriviertje van België en langs het eveneens onstuimige riviertje Chefna.

 

Specials. Dit zijn wandelingen die ons van een punt A naar een punt B brengen. Het zijn dus geen rondwandelingen.

Wandeling      Afstand van Katara Duur Afstand Beschrijving
1. De Aisne 0 km 3u 11,5 km We wandelen door het bos en in de vallei van de Aisne naar het station van de 'Tram Touristique van de Aisne' in Erezée. Tijdens het toeristisch seizoen kunnen we met de trein terugkeren naar Lamormenil, niet ver van Villa Katara.

Veel wandelplezier!