Het gedroomde verblijf voor een fantastische vakantie.

Een beverwandeling met de familie

Bevers in de Ardennen? Jawel, en elk jaar zijn er meer en meer! Ze wonen en werken in en rond het water. De Ardennen zijn voor hun een paradijs want ze kunnen er lustig indrukwekkende burchten en dammen bouwen, en verleggen ze in hun eentje een rivier, maken een waterplas, ... Tijdens een beverwandeling kan je vlakbij onze vakantiewoning hun bouwwerken met eigen ogen bewonderen.

Het beste moment om bevers te observeren is de aanloop naar de winter want dan zijn ze volop bezig hun enorme houtvoorraden aan te leggen, maar er worden het hele jaar door wandelingen georganiseerd. We boekten een beverwandeling in november bij www.bureaudesguides.eu . De kinderen vinden het spannend! Zelfs de allerkleinsten genieten ervan. Je hoort al van ver waar de diertjes aan het werk zijn: het water valt er kletterend langs de dammen naar beneden.

Ik hoop elk moment een bever te zien opduiken, maar de gids vertelt dat dit er niet inzit. Niet dat de diertjes zo schuw zijn, maar ze slapen overdag en worden pas bij het invallen van de nacht actief. Op een zondagmorgen krijgen we ze dan ook niet te zien. Maar hun bouwsels, hun kanalen, hun transformatie van het landschap, het is allemaal heel indrukwekkend.

De hoogste beverdam van België bevindt zich op 6 km van Villa Katara! De dam was meer dan twee meter hoog! De dammen in de Ardennen behoren tot de spectaculairste van Europa. Eerst dalen we af naar de dam en waden dan door een riviertje. Laarzen zijn echt wel nodig. De gids loodst ons dan langs de waterkant door een moerasachtig gebied.We stappen van grasheuvel tot grasheuvel vlakbij het (ondiepe) water.

Je bent verbaasd wanneer je het ziet: bomen door vakkundig knaagwerk omgelegd. In dat knaagwerk zit duidelijk een systematiek. Sommige bomen worden omgelegd volgens de Kuifje-methode: aan één kant afgeknaagd en dan in een scherpe hoek afgeknakt, net als het grappige kapsel van onze stripheld. Verderop staan de resten van een dikke stronk, mooi afgeknaagd op een puntje, alsof een reuzenslijper over het laatste stompje is gegaan. Vlakbij de afgeknaagde bomen liggen de houtschilfers. Ze zien eruit als echte 'Chips'.

Door de afdamming van het riviertje rivier is er een waterplas ontstaan waarin de bevers kanalen hebben gegraven. Zo kunnen ze zich snel in het water verplaatsen tussen het 'restaurant' en hun verblijfplaats, de beverburcht.

Een boeiende en originele wandeling, die we aan iedereen kunnen aanbevelen. Wel tijdig reserveren.

OPGELET :
We hebben in de zomer van 2016 vastgesteld dat de beverdam in Manhay die we met de gids hebben gezien nu stuk is. De bevers zijn wellicht verdergetrokken richting Aisne. Het is daarom belangrijk een beverwandeling met gids te doen want de gidsen weten waar de recente beverdammen en burchten te zien zijn.